Elkészült a Mondd el a véleményed! 2015 esszékötet

Megjelent a nagysikerű Mondd el a véleményed! című pályázat írásműveit magába foglaló esszékötet elektronikus kiadása. Az immár második alkalommal meghirdetett pályázatra 33 esszé érkezett többek között Budapestről, Debrecenből, Esztergomból, Zalaegerszegről, Miskolcról, Nyíregyházáról, Szegedről, melyek közül a legjobb pályamunkákat mind elektronikus, mind pedig nyomtatott formában megjelenteti a Batthyány Lajos Szakkollégium.

A pályázat célja az volt, hogy lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak, hogy tudományos igénnyel véleményt formálhassanak a világ és Magyarország aktuális, tananyagon kívüli kérdéseiről. Mindemellett a pályázat remek lehetőséget nyújtott a diákok számára a humán tárgyú érettségi vizsgákkal járó fogalmazási nehézségek leküzdésére. A kiírt témák a felnövekvő generáció által érdekesnek vélt tárgykörökből kerültek kiválasztásra, melyek között szerepelt többek között a közösségi oldalakat övező megfelelési kényszer, a szurkolói kártyával kapcsolatos problémák, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, a kötelező olvasmányok szükségessége, a terrorizmus aktuális kérdései, a diplomával és a szakmával kapcsolatos dilemma, a népek önrendelkezési joga és a dohánypolitika magyarországi helyzete. A kötelező olvasmányokkal kapcsolatos témakörben érkezett a legtöbb pályázat, melyekben a diákok kifejtették, hogy a műveket a műveltség alapjának tekintik, mintsem felesleges tehernek. Leginkább megosztó kérdés a szurkolói kártya volt, ugyanis érkeztek pro és kontra érveket felsorakoztató esszék is. A lányok írásművei alapján a terrorizmus kérdéskörére való rálátásuk igen tág körűnek bizonyult.

A pályamunkákat áttekintve megállapítható volt, hogy a fenti témakiírások megmozgatták a fiatalok gondolatait és bátran merték megfogalmazni véleményüket. Nyomtatott példányok megjelenése 2015 májusában várható.

A kiadvány a képre kattintva letölthető.

 

Gálicz Boglárka

Választmányi elnök

E kötet az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-SZKOLL-14-0015 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.