Tanulmányi ügyek

Tanulmányi ügyek

örténelem Érettségi Felkészítő Kurzus

2014 februárjában hagyományteremtő jelleggel indult útjára a Batthyány Lajos Szakkollégium Emelt Szintű Történelem Érettségi Felkészítő Kurzusa, amelyen a diákok a történelem főbb korszakaival ismerkedhetnek meg, kicsit bővebben, mint a középiskolai tanórákon. A kurzus végén próbaérettségivel mérhetik fel tudásukat a diákok. A jogász szakra történő felvétel követelménye legalább egy emelt szintű érettségi, így a Szakkollégium azt kívánja elősegíteni, hogy az emelt szintű történelem érettségire való felkészítéssel nagyobb esélyük legyen a diákoknak jogász szakra felvételt nyerni.

Batthyány Esszépályázat

A felsőoktatási együttműködés jegyében Batthyány Esszépályázat címmel 2013. végén esszépályázatot hirdettünk egyetemisták részére, hogy aktuális jogi, jogpolitikai kérdésekben kifejthessék szakmai véleményüket. A legjobb esszéket tanulmánykötetben tesszük közzé, ezzel is biztosítva a hallgatói értékezések minél szélesebb körű disszeminálását.

Mondd el a véleményed! esszé-és fotópályázat

A Batthyány Lajos Szakkollégium fontosnak tartja, hogy részt szakmai kapcsolatot alakítson ki mind a felsőoktatás, mind a középfokú oktatás szereplői felé. Ennek jegyében 2013 végén került meghirdetésre első ízben a Mondd el a véleményed! című középiskolai esszé-és fotópályázat. Nagy érdeklődés övezte a pályázatot, ugyanis 20 esszét, valamint 2 fotót nyújtottak be a pályázók. Érkezett pályázat többek között Győrből, Nyíregyházáról, Zalaegerszegről, valamint Hajdúszoboszlóról. A pályázók és tanáraik részéről is pozitív visszajelzés érkezett a pályázattal kapcsolatban, ami mutatja egy ilyen jellegű kezdeményezés létjogosultságát. A tehetséggondozásnak ugyanis nem az egyetemi falak között, hanem már jóval előbb meg kell kezdődnie. A középiskolák és az egyetemek közötti szakadék meglehetősen nagy, de e szakadék két széle között igyekszik hidat verni a Szakkollégium, hogy megkönnyítse a tehetséges középiskolások egyetemi tehetséggondozásba történő integrálását.

Mentor Program

A szakkollégiumi Mentor Program keretében a frissen felvételt nyert első éves hallgatóknak nyújtanak segítséget a 2-5. évfolyamos szakkollégistáink azzal a céllal, hogy az első év nehézségeivel minél könnyebben és minél jobb eredménnyel megbirkózó gólyák a Szakkollégiumba felvételt nyerhessenek. A megfelelő szakkollégiumi utánpótlás biztosítása érdekében nélkülözhetetlen a tapasztaltabb hallgatók segítsége, ugyanis sokszor ezen múlik, hogy egy jó képességű és tehetséges fiatal miként küzdi le az egyetemi közegben felmerülő akadályokat. Célunk tehát a tehetséges hallgatók felkarolása, és tehetségük kibontakoztatásának elősegítése.

Egyéb pályázatok

A bal oldali menüben további pályázati és verseny felhívásokat teszünk közzé, amelyeket minden szakkollégista és egyetemista számára ajánlunk.