Beszámoló az Alkotmányjogi Tudományos Diákkörök II. Országos Találkozójáról

2011.-ben a Széchenyi István Egyetem bonyolította le az Alkotmányjogi Tudományos Diákkörök II. Országos Találkozóját, amely lényegében az ország összes jogi karának a megmérettetése egy meghatározott alkotmányjoggal szoros összefüggésben lévő feladat keretében. Az idei évben az Országgyűlés működését szimulálták a résztvevők, ahol minden Kar egy parlamenti frakcióként jelent meg, a téma pedig az alkotmányozás tükrében került kialakításra. A valódi alkotmányjogi panasz, a határon túli magyarok felsőoktatási lehetőségeinek kiszélesítése és a határon túli magyarok választójogának kialakítása volt a célja az ülésnek, amely végig sziporkázó főként jogi, de esetenként politikai beütésű vitákat generált.

 

Egyetemünk csapata az előzetes sorsolás alapján ellenzéki frakcióként versenyzett a többi karral. A frakciónk kifejezetten aktívan közreműködött a kormánypárti karok munkájának megnehezítésében, ennek érdekében megteremtette a szövetséget az ellenzéki pártok között, kezdeményeztünk politikai vitát, konstruktív bizalmatlansági indítványt, és végül az „Országgyűlésünk" feloszlatását. Csapatunk kiválóan reagált a változásokra és gyakorolta jogszerűen azokat az ellenzéki jogokat, amelyek elengedhetetlenek a szimuláció sikerességéhez.

Az aktív részvétel meghozta az eredményt, hiszen az Egyetem csapata a „legjobb ellenzéki frakció" címet nyerte el, a „legjobb csapat" címmel járó vándorserleg a Pécsi Tudomány Egyetem csapatához került. A versenysorozat természetesen tovább folytatódik, jövőre Debrecenben ütköznek meg a magyarországi jogi karok alkotmányjogi diákkörei, ahol reményeink szerint a Széchenyi István Egyetem fog diadalmaskodni, és a vándorserleg visszakerül rendeltetési helyére.


A verseny szakmai levezénylésében részt vettek:

Dr Szente Zoltán „Országgyűlés" elnöke
Dr Papp István „Országgyűlés" alelnöke
Dr Smuk Péter „Országgyűlés" főtitkára

A Széchenyi István Egyetem csapata:


Gede Kornélia (határon túli magyarok választójogának előadója
Kelemen Roland (határon túli magyarok felsőoktatási kvótájának előadója)
Pongrácz Alex (valódi alkotmányjogi panasz előadója)
Szili-Kis Ádám (frakcióvezető)
Gancz Tamás (póttag)

Dr Erdős Csaba (felkészítő oktató)
Dr Smuk Péter (felkészítő oktató)

A szervezésben résztvevő szakkollégisták:


Aradi Csilla
Csudai Tünde
Fáskerty Éva Katalin
Horváth István
Tulok Violetta

 

Ajánlja fel adója 1%-át

Kérjük ajánlja fel adója 1%-át a Batthyány Lajos Szakkollégiumért Alapítvány számára.

Adószám: 18983034-1-08