Magyarország az EU-ban, az EU a világban

A "Magyarország az Európai Unióban, az Európai Unió a világban" című pályázat ünnepélyes díjkiosztójára 2011. december 20-án került sor a Parlament Delegációs termében, melynek keretében Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár tartott beszédet és adta át a díjakat a pályázat nyerteseinek.

Szakkollégiumunkat képviselve Kálmán János II. helyezést ért el Az európai egységes piac jelentősége és működése - az egységes pénzügyi felügyeleti architektúra című dolgozatával.

Kövér László köszöntőjében a mai Európa jellemzőit az ókori Hellász fényében ismertette: miként is tudott a kontinens a világ számára újat teremteni az évszázadok folyamán. A mai globális helyzetben Európa a biztonságot jeleníti meg. Az Országgyűlés elnöke Magyarország európai uniós tagsága tekintetében 2011. évet több szempontból is kimagaslónak értékelte, hiszen a Kormány először látta az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az elnökségi eredmények közül kiemelkedik a csatlakozási tárgyalások lezárása Horvátországgal, a Duna Régió Stratégia elindítása, a kulturális sokszínűség megjelenítése, az európai roma keretstratégia elfogadása, a 2011. februári energia-csúcs döntései, valamint az első európai szemeszter levezénylése. E kérdések jelentőségét az is mutatta, hogy a beérkezett pályaművek jelentős része is e témakörökben született. Az Országgyűlés elnöke az elnökségi események közül kiemelte a parlamenti rendezvényeket is, amelynek keretében az Országgyűlés hét parlamenti bizottsági elnöki szintű találkozónak, valamint az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságai plenáris ülésének adott otthont. Az Európai Parlamenttel közösen két, együttes parlamenti találkozóra is sor került Brüsszelben. Az elnökséghez kapcsolódóan került megrendezésre az Együtt-lét fotókiállítás, illetve a magyar-lengyel közös történelmi múltat bemutató kiállítás.

Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár bevezetőjében utalt arra, hogy 1995 óta évről-évre kiírásra kerül az Országgyűlés és a külügyminisztérium közös pályázata, amelynek témakörei nemcsak Magyarország uniós tagságának különböző aspektusait, de a globális jelentőségű kérdéseket is felölelik. A pályaművek pedig igazolták, hogy a pályázók jól látják a legaktuálisabb uniós és globális kérdéseket, hiszen a pályaművek közül arányukat tekintve kiemelkedtek a magyar EU-elnökség értékelésével, a pénzügyi válság, illetve energiabiztonság elemzésével kapcsolatos dolgozatok. A külügyminisztériumi államtitkár hangsúlyozta, hogy a pályaművek korábbiakhoz hasonló nagy száma azt jelzi, hogy a hallgatók elmélyülten foglakoznak az uniós kérdésekkel, a jövő szakemberei magukénak érzik az Európai Uniót.


 

Ajánlja fel adója 1%-át

Kérjük ajánlja fel adója 1%-át a Batthyány Lajos Szakkollégiumért Alapítvány számára.

Adószám: 18983034-1-08